Цената на природния газ в Европа скочи с 11% през първия

...
Цената на природния газ в Европа скочи с 11% през първия
Коментари Харесай

Цената на газа скочи с 11% след спирането на северния руски газопровод

Цената на природния газ в Европа скочи с 11% през първия работеин ден след прекъсването в събота на газопровода Ямал-Европа, който стига до Германия, демонстрираха данни на борсата ICE, представени от ТАСС.

Декемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия нарастнаха до $861 за хиляда кубически метра природен газ, или €72 за МВтч. 

Подаването на газ по тръбопровода Ямал-Европа бе прекъснато в събота сутринта, а по обяд стартира реверсивно изпомпване в назад направление. Операторът на полската газопроводна мрежа Gaz-System заяви, че в страната продължава да постъпва природен газ, само че до Германия не стига. Русия твърди, че не манипулира доставките, с цел да помпа цените. В петък цената на газа в Европа слезе под $800 за хиляда кубически метра и това не се бе случвало от 17 септември, само че в понеделник още веднъж потегли нагоре.

Освен това, прибавя ТАСС, Алжир спря доставките на газ в Испания през Мароко по газопровода Магреб-Европа. Причината е обтягането на връзките му с Мароко. Но Алжир продължава да извършва отговорностите си към Испания, като употребява газопровода Medgaz, който свърва най-голямото алжирско находище Хаси-Рмел с подводен газопровод до Испания. Също по този начин танкери транспортират алжирски полутечен газ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР